Diğer

Bizde ve Avrupa’da Asgari Ücretler

İşçiler yine beklentilerinin altında kalan bir ücret artışıyla yılın ikinci yarısına girecekler. Ülkemizde asgari ücret, ortalamaya yakın bir ücret haline gelmeye başladı. Toplumun yarıya yakınını direkt ilgilendirmesi yanında , daha üst ücretler için de referans teşkil ediyor. Durumu Türkiş’in Haziran 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göz atarsak daha iyi anlarız.

4 Kişilik Bir Aile İçin.

Açlık sınırı 6.391 TL ile mevcut asgari ücretin 891 TL üzerindedir.

Mutfak enflasyonundaki 12 aylık artış %117,3 oranındadır.

Yoksulluk sınırı  20.818 TL’dir.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 8.313 TL’ye ulaştı. Bir kişi için 1,5 asgari ücret gerekiyor.

İşçi ve İşveren Büyüme’den Ne Kadar Pay Alıyor?

Peki bu yılki büyüme rakamlarına göre işçi-işvereni aldıkları paydaki değişimlere bakalım. 2020 işgücü ödemeleri %39,1 deydi. 2021 de %35,5 ve 2022 de %31,5 ‘e doğru azalma trendinde olduğunu görüyoruz.

Bu arada işveren payını belirten net işletme artığı/karma gelir kaleminde ise 2020 ‘de %41,7 ‘di. 2021 de %45,6 ve 2022 ‘de %47,6 ile yükseliş trendine devam etmektedir. Hükümetin “Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor”  demesi bu tabloyu özetlenmiştir.

Bizi Avrupalı İşçiler mi Avrupalı işverenler mi kıskanıyor?

Disk Araştırma Merkezi’nin Eurostat verilerinden derlediği aşağıdaki asgari ücret tablosuna bakalım. Ülkemizin Avrupa’da Arnavutluk’un önünde son sıralarda olduğunu görüyoruz.

 

10 yıllık değişime bakarsak, Romanya’da her yıl %12  ve Bulgaristan’da yıllık %9 büyüme bile bizi geçtiklerini görüyoruz. Bunu Edirne’yi Bulgarların ucuzluk için geldiklerinde anlamaya başlamıştık. Bundan sonra onların istikrarlı reel ücret artışıyla, turizmde Romen ve Bulgarları daha çok göreceğimize eminim. Buna karşın bizim ülkemizde her yıl %1 küçülme ile Euro bazında işçilerimizin geliri azalma trendindedir. Arnavutluk’u da birkaç yıl sonra geçersek şaşırmayalım.

Asgari ücret aslında Avrupa ‘da çok yaygın kullanılmıyor. Almanya’da % 6 oranında olan bu oran Bulgaristan’da %14 lere çıkıyor. Nüfusun çoğu daha yüksek ücretler alıyor. Avrupa’da asgari ücret nüfusun az bir kısmını ilgilendiriyor.

Bizde asgari ücret oranı için resmi veri 2018 deki %36 olduğunu gösteriyor. Türkiye’de asgari ücret ortalama ücret olma yolunda ilerliyor. Her yaştan mühendis ya da doktorun başka bir ülkede yaşama isteğini bu rakamlara bakınca daha iyi anlıyorum.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı