Tekstil ihracatında in&out
Bedelini halkın hayat pahalılığına olarak ödeyeceği, ülkenin krediyle büyüme ve ihracat stratejisine yöneldiği bu günlerde, ihracatta tekstil sektörünün durumunu görebilmek için, son üç yılın ilk 9 ayını karşılaştırdık.
Deri ve Deri Mamulleri
Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) konsolide ülke gruplarına göre sektörel ihracat rakamlarına baktığımızda; deri sektörümüzün geçen yıla göre %28 büyümesine rağmen 2019 a göre %1 küçüldüğünü görüyoruz. Küçülme de başı Avrupa ile Ortadoğu ülkeleri çekmektedir.
Halı
Halı sektörü 2019’a göre %30 büyüme göstererek tekstilin alt sektörleri arasında en yüksek ihracat artışını sağlamıştır. Bunda özellikle kuzey Amerika’ya yapılan %96 lik ihracat artışının büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.
Hazır giyim konfeksiyon
Talebin çok yüksek olduğu konfeksiyon hazır giyim sektörümüzün Avrupa Birliğinde 2019’un gerisinde kaldığımızı görmek şaşırtıcı oldu. Ortadoğu’da siyasi ambargoların etkisiyle kan kaybının yüksek olduğunu görüyoruz. Kur avantajına rağmen, Kuzey Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri sayesinde, 2 yılda %12 lik bir büyüme yakalanabilmiş olduğu görülüyor.
Tekstil ve Hammaddeleri
Dünyanın uzakdoğuyla olan tedarik sıkıntıları, tekstil hammaddeleri (elyaf, iplik, kumaş) ihracatımızı artırmış ve iki yılda %24 lik bir artış sağlanmıştır. Burada Avrupa ve ABD başı çekmiştir.
Sonuç
İki yıllık değişimlere bakıldığında, müthiş kur avantajına ve uzak doğudan alımın azaldığı bir dönemde olduğumuzu düşünürsek, büyümenin çok da yüksek görünmediğini söyleyebiliriz.
Asgari ücretin 300 $ ve son iki yılda %72 artan Euro ile bu kadar ihracat artışı yapabiliyorsak, sektörümüzün katma değer ve moda üretiminde hala zayıf olduğunu anlıyoruz. Çoğu firmanın tüm personelini asgari ücretle çalıştırmayı hak görüp, “işçi bulamıyoruz” sızlanmalarını çokça duyduğumuz bu günlerde, sadece makine yenilemesine değil, insan kaynağına da daha fazla yatırım yapıp, çalışanlara daha yaşanabilir gelir yaratacak hale gelmesinin vakti gelmiş görünüyor.